top of page

De Nieuwe Route

Wat is het ?

De Nieuwe Route is een innovatieve aanpak voor besluitvorming waarbij álle betrokkenen worden betrokken bij het proces. In plaats van dat beslissingen van bovenaf worden opgelegd, werken burgers, organisaties en overheden samen aan een gedragen oplossing. Dit proces is helder, inclusief en gericht op eigenaarschap en transparantie.

Waarom is het nodig?

De traditionele manier van besluiten nemen leidt vaak tot polarisatie, wantrouwen en gemiste kansen. Mensen voelen zich niet gehoord, waardoor besluiten weerstand oproepen en tijd en geld verloren gaan. De Nieuwe Route pakt dit fundamenteel anders aan: iedereen die geraakt wordt door een kwestie krijgt een stem, binnen duidelijke kaders.

Wat levert het op?

De Nieuwe Route creëert plannen waar iedereen mee kan leven, wat leidt tot minder conflicten en meer vertrouwen. Het proces bevordert samenwerking en eigenaarschap en resulteert in duurzame, gedragen oplossingen. Bovendien voorkomt het frustratie en kosten door beslissingen die anders stranden in de uitvoering.

DNR schermafbeelding.png

Hoe werkt het?

De Nieuwe Route is een compleet besluitvormingsproces met verschillende fases:

  • Kwestie bepalen: De kwestie en de duidelijke centrale vraag vormen de basis.

  • Kaders stellen: Wetten, financiën en afspraken worden vastgelegd.

  • Voorbereiding: Procesbegeleiders voeren gesprekken met alle betrokkenen.

  • Besluitvorming: Alle betrokkenen komen samen en maken een gedragen plan.

  • Resultaat: Een concreet, uitvoerbaar plan dat aan alle kaders voldoet.

Met de Nieuwe Route bouwen we samen aan een democratisch proces waarin gelijkwaardigheid en vertrouwen centraal staan. Bekijk de infographics voor een visuele uitleg van het proces en de verschillen met de traditionele route.

Toepasbaarheid.

De Nieuwe Route kan worden toegepast in allerlei domeinen en situaties waar besluitvorming een centrale rol speelt.

Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Gemeentebeleid en Participatie: Het ontwikkelen van breedgedragen plannen in buurten of steden, zoals bij omgevingsvraagstukken, nieuwbouwprojecten of voorzieningen.

  2. Organisaties: Binnen teams en organisaties kan de Nieuwe Route helpen bij het oplossen van interne conflicten of bij strategische beleidsvorming.

  3. Onderwijs: Besluitvorming rond inclusie, werkdrukverdeling of ondersteuning voor leerlingen.

  4. Sociaal Domein: Zorg- en welzijns vraagstukken met betrokkenheid van cliënten en hulpverleners.

  5. Polarisatie en Conflicten: Het herstellen van vertrouwen en relaties in gespannen situaties, zoals bij tegenstellingen tussen groepen of bij publieke controverse, NIMBY vraagstukken, (denk aan een asielzoekerscentrum of een windmolenpark) energietransitie-vraagstukken.

  6. Innovatie en Samenwerkingen: Samenbrengen van diverse stakeholders bij complexe vraagstukken of innovatieprojecten.

bottom of page